Bloemen in de duinen

Distelvlinder op blauwe zeedistel

Distelvlinder op blauwe zeedistel

Bloemen zijn overal, en zeker ook in de duinen bij IJmuiden. Soms heel klein, je moet er even aandacht voor hebben. Bloemen leveren nectar voor insecten, van kleine vliegjes tot prachtige vlinders. Zaden van planten en insecten zijn weer voedsel voor vogels. En voor mensen zijn bloemen inspiratie en genieten. Dus hoe meer bloemen hoe mooier en hoe beter!

Kijk op je route door de duinen eens goed om je heen: hoeveel verschillende bloemen kom je tegen? Het paarse duinviooltje, het witte duinroosje, het roze reigersbekje? Door de runderen en paarden die Natuurmonumenten in de duinen laat grazen blijven de graslanden gevarieerd en zijn er overal bloemetjes. Zo blijft ons duingebied een mooie plek voor veel dieren en planten.

Het gaat niet overal goed met bloemen en planten. Steeds meer bebouwing en wegen en grote stukken landbouwgrond zonder bloemen. Daarom komt Natuurmonumenten in actie. Actie voor meer bloemen, juist ook buiten de beschermde natuurgebieden!

Help ook mee! Ben je al lid van Natuurmonumenten? Als je nu lid wordt, krijg je een bloemenactiepakket als welkomstkado! Wil je meer over het duingebied weten, ga dan mee met een excursie via www.natuurmonumenten.nl.

De foto is © Natuurmonumenten en mag alleen bij dit bericht gratis gebruikt worden. Ander gebruik is niet toegestaan.

Natuurmonumenten

Maaike Bouwens organiseert loterij Vissenloop

Maaike Bouwens

KWF Kankerbestrijding, afdeling Velsen, organiseert dit jaar voor de vijfde keer het wandelevenement Vissenloop. Deelnemers kunnen inschrijven voor afstanden van 5, 10, 15, 20, 25, 30 en 40 kilometer. De gehele opbrengst van inschrijfgelden, sponsoren en van de loterij komen geheel ten goede van KWF Kankerbestrijding (vorig jaar 48.000 euro!) Bestuurslid Joske Haver had in dit verband een gesprek met Maaike Bouwens die als vrijwilliger de loterij organiseert.

Maaike is getrouwd met Michel de Jong en samen hebben zij een gezellig, groot gezin met drie dochters en een zoon. Maaike is vrijwilliger in hart en nieren en dat is “hard nodig en heel belangrijk” is haar punt. Ze werkt ook nog minimaal 15 uur per week bij haar man in de zaak. “Ik kan er niet tegen als mensen zeggen: ik heb geen tijd voor vrijwilligerswerk, ik heb een baan! Ja, en ik verveel me zeker”, is dan haar gedachte. En met een lach op haar gezicht kan ze dat dan ook tegen mensen zeggen. Man Michel staat helemaal achter haar in deze, want alleen kan Maaike het natuurlijk niet. Maaike en Michel vinden dat ze hun kinderen ook moeten leren iets te doen voor mensen om hen heen. Vrijwillig, wat niet betaald wordt. En we zien de kinderen dus altijd helpen bij de acties van moeder Maaike, en ze lopen mee met de Vissenloop. Met de familie of via de sportvereniging: vaak wordt met een team ingeschreven en gewandeld.

Op de vraag waarom ze zich zo inzet voor KWF Kankerbestrijding komt het gemis van haar vader naar boven. Ze was 23 toen hij overleed. Ze herinnert het zich als de dag van gisteren. Drie jaar is hij ziek geweest voor hij in 1996 overleed. Vier jaar later was er wel een medicijn dat hem had kunnen genezen. Nu genezen er gelukkig veel meer mensen om haar heen. Daar doet ze het voor. De preventieve bevolkingsonderzoeken naar bijvoorbeeld borstkanker en darmkanker, misschien straks ook naar prostaatkanker, zijn zo belangrijk.

De grootste taak van Maaike bij de Vissen loop is de loterij. Ze zet de loten uit die ze krijgt van Intermail in Nieuw-Vennep en onderhoudt contact met notariskantoor De Kiewiet, Buijsman en Wientjes in Santpoort. Ze haalt bij de middenstand en bij vrienden en bekenden, samen met haar zus Kirsten, vele prijzen op. En ook de bananen, appels, koekjes en andere heerlijkheden weten zij te regelen voor de wandelaars. Met hun enthousiasme pakken zij iedereen in. En dus verzamelen ze tot mei alle loterijprijzen en slaan deze op bij hun moeder Joke Bouwens, op de logeerkamer. Om ze vlak voor de Vissenloop mooi in te pakken voor de uitreiking.

Als vrijwilliger helpt Maaike verder ook nog Marianne Stok bij haar ‘Voedsel op de plank‘ in IJmuiden. Marianne helpt mensen die maandelijks niet rondkomen. Gesteund door Maaikes neef Han Bouwens is er steeds weer extra voedsel op de plank voor deze mensen.

Tot slot een oproep recht uit Maaikes hart aan eenieder die dit leest: “Kom en ga ook vrijwilligerswerk doen, het geeft je zoveel voldoening en het is zo nodig! Zie www.vissenloop.nl, waar de hele opbrengst voor 100% naar KWF Kankerbestrijding gaat. En oh ja; extra prijzen zijn ook altijd welkom!”

Aftrap 5e editie wandelevenement Vissenloop

Burgemeester Frank Dales van Velsen neemt zijn lot in ontvangst van voorzitter Fred van Dam

Dit jaar is het al weer voor de vijfde keer, een lustrum dus, dat door KWF Kankerbestrijding, afdeling Velsen, het wandelevenement Vissenloop wordt georganiseerd op zondag 19 mei. De officiële aftrap voor dit evenement vond op 16 januari plaats bij Interfish B.V. aan de Texelstraat 43 in IJmuiden. Eigenaar Henk van der Deijl is al vanaf de eerste wandeltocht één van de grote sponsoren van dit evenement en hij en zijn medewerkers zorgen ervoor dat alle wandelaars, nadat zij de finish gepasseerd zijn, kunnen genieten van een gratis gebakken visje. Meer lezen

Kirsten doet een stap opzij

Kirsten Bouwens

Kirsten is getrouwd met Arjan en zij hebben samen drie kinderen: Merijn, Jente en Camiel, die het prima vinden dat hun moeder zoveel tijd geeft voor de Vissenloop, maar die het ook fijn vinden als er weer wat meer tijd voor andere zaken komt. Kirsten is docent Nederlands op middelbare scholen en als ZZP-er heeft ze veel plezier in haar werk. Het is hard werken, maar dat kan ze wel als dochter van een kruidenier. Werken in de boekwinkel van Santpoort kan ze ook nog. Meer lezen

De Zandhaas, nieuw punt voor de wandelaars van de 30 en 40 kilometer

De Zandhaas

Korenmolen de Zandhaas in Santpoort is een monument in bedrijf. In de molen uit 1779 wordt door middel van windkracht tussen molenstenen op authentieke wijze graan gemalen. Deze wijze van malen draagt ertoe bij dat de producten van de molen uniek en van de beste kwaliteit zijn. Bovendien is de molen een toonbeeld van duurzaam produceren. De molen maalt onder meer de volgende granen: tarwe, rogge, gerst, spelt, haver, mais, boekweit, kamut. De producten worden geleverd aan een groot aantal ondernemingen verspreid over het hele land. Meer lezen